Наказателни дела
гр. София
Денонощна правна помощ
24/7 Без почивен ден
Адвокат наказателно право
Български, Английски и Френски език

Управление след употреба на наркотици

Адвокат по наказателно право

Клиент е спрян от полицейски патрул, като след проверка с дрегер дава положителен резултат за употреба на марихуана. След направена кръвна проба резултат е потвърден. Книжката му бива отнета с административен акт към този момент, а клиентът е задържан за срок от 24 часа със заповед за задържане за 24 часа. Наказанието за управление след употреба на наркотици, което се предвижда е лишаване от свобода от една до три години и с глоба от петстотин до хиляда и петстотин лева, както и отнемане на книжката.

Извършената проверка е по реда на НАРЕДБА № 1 ОТ 19 ЮЛИ 2017 Г. ЗА РЕДА ЗА УСТАНОВЯВАНЕ КОНЦЕНТРАЦИЯТА НА АЛКОХОЛ В КРЪВТА И/ИЛИ УПОТРЕБАТА НА НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА ИЛИ ТЕХНИ АНАЛОЗИ (ЗАГЛ. ИЗМ. – ДВ, БР. 81 ОТ 2018 Г.). На клиента му е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК, а именно :

„ Който управлява моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества или техни аналози, установена по надлежния ред, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от петстотин до хиляда и петстотин лева.“.

Този вид престъпления са изключително формални, което означава, че са на просто извършване. Ако са спазени всички законови условия и процедури от разследващите органи, на практика, резултатът е над 99% осъдителни присъди. При това положение, това което следва да се направи, е да се започнат преговори с наблюдаващия прокурор с цел възможно най-леко наказание. Това беше съветът който дадох на клиента, с който същия се съгласи.

След като започнах преговори с наблюдаващия прокурор стигнахме до споразумение което удовлетворява всички страни. Сключихме споразумение при което клиентът следва да изтърпи условна присъда за минималните 3 години изпитателен срок и отнемане на книжка в срока от отнемането на книжката при първоначалното задържане до момента на сключване на споразумението. Прокурорът се съгласи да не бъде налагана глоба. Съдът одобри споразумението.

РЕЗУЛТАT: СПОРАЗУМЕНИЕ


Контакт:
Денонощна правна помощ
адрес: гр. София, ул. „Граф Игнатиев 7А“
телефон: +359 889 508 502
email: dobriraykov@gmail.com

0889508502