Наказателни дела
гр. София
Денонощна правна помощ
24/7 Без почивен ден
Адвокат наказателно право
Български, Английски и Френски език

Държане на наркотични вещества

Адвокат по наказателно право

Полицейски служители спират и задържат клиент, като същият се прибира от купон с приятели. В колата намират наркотично вещества. На клиента му е повдигнато обвинение за държане на наркотични вещества по чл. 354а, ал.3, т. 1 от Наказателния кодекс.

Съдът оправда клиента след като бях подготвил защита в която изтъкнах факта, че полицейските служители не са извършили действието „Претърсване и изземване“ в колата на клиента по правилния начин, и има съмнение, че самите полицаи са подхвърлили наркотика, като съдът се съгласи напълно. Присъдата влезна в сила, поради което на клиента му бяха присъдени адвокатските разходи, като впоследствие държавата бе осъдена да му плати обезщетение по ЗОДОВ, поради несправедливото обвинение по което беше оправдан.

РЕЗУЛТАТ: ОПРАВДАТЕЛНА ПРИСЪДА

Клиент бива спрян от полицейски служители, като в хода на проверка у него е намерена зелена тревиста маса – марихуана. Клиентът е задържан за 24 часа, като предава наркотичното вещество с протокол за доброволно предаване. Прокуратурата му повдига обвинение по чл. 354а, ал.3, т.1 от НК, а именно „Който без надлежно разрешително придобие или държи наркотични вещества или техни аналози, се наказва за високорискови наркотични вещества или техни аналози – с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева“. В съдебното прения обърнах внимание на малкото количество наркотични вещество, което в комбинация с чистото съдебно минало на клиента разкрива признаците на маловажен случай по смисъла на чл. 93, т. 9 от НК

”Маловажен случай е този, при който извършеното престъпление с оглед на липсата или незначителността на вредните последици или с оглед на други смекчаващи обстоятелства представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпление от съответния вид.“

Съдът прие тези аргументи, като се произнесе с акт с който преквалифицира деянието по чл.354а, ал. 5 от НК, като на основание чл.78а от НК, не освободи клиентът от наказателна отговорност и му наложи административно наказание глоба.

РЕЗУЛТАТ: ОСВОБОДЕН ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ ПО РЕДА НА ЧЛ. 78а


Контакт:
Денонощна правна помощ
адрес: гр. София, ул. „Граф Игнатиев 7А“
телефон: +359 889 508 502
email: dobriraykov@gmail.com

0889508502