Наказателни дела
гр. София
Денонощна правна помощ
24/7 Без почивен ден
Адвокат наказателно право
Български, Английски и Френски език

Банкова измама

Адвокат по наказателно право

Клиент бива задържан в близост банкомат в късните часове на нощта. Полицейски служители нахлуват в апартамента на клиент, като разследващите органи извършват претърсване и изземване. Сред иззетите вещи е и флаш памет, като клиентът е обвинен в престъплението по съхранение на информация на платежен инструмент придобите чрез техническо устройство съдържащо се на иззетата флаш памет- банкова измама. Обвинен е в престъплението, тъй като има видеозапис на който се вижда, че клиентът се суети около банкомата, а няколко метра от банкомата, под паркирана кола е открито скимиращо устройство. В последствие бива извършено процесуално-следствено действие претърсване и изземване с което е иззет лаптоп. В твърдия диск на лаптопа са открити множество видеофайлове на които са записани въвеждания на пин кодове.

В защитната си пледоария посочих следните аргументи.

В действителност не са открити следи по банкомата от които да се направи извод за външно въздействие. На записа от видеокамерата се вижда само как клиентът се суети около банкомата, но не и какво върши. Скимиращото устройство намерено под близко паркирана кола по никакъв начин не може да бъде свързано с клиента, тъй като липсват доказателства в тази насока. Видеоклиповете намерени в лаптопа, на които се вижда как хора въвеждат пин кодова, сами по себе си, не биха могли да представляват защитена банкова информация, без данните на картата. По същество, налице е трайна съдебна практика, че ПИН кода, сам по себе си, без допълнителна информация за картата към която принадлежи е безполезен. Съдът прие аргументите и се съгласи напълно, като оправда клиента.

Съдът оправда клиентът след като посочих, че информационният носител на процесните данни е микро сд карта намираща се във флашката, а не самата флашка, която е просто четец. Разследващите органи не бяха посочили в протокола за претърсване и изземване, че са иззели микро сд карта. На практика не може да се установи дали тази микро сд карта е била притежание на клиента или подхвърлена на по-късен етап.

РЕЗУЛТАТ: ОПРАВДАТЕЛНА ПРИСЪДА


Контакт:
Денонощна правна помощ
адрес: гр. София, ул. „Граф Игнатиев 7А“
телефон: +359 889 508 502
email: dobriraykov@gmail.com

0889508502